kleding op maat

laat jezelf zijn - zien.

Atelier Annelies Bruneel ontwerpt en maakt Belgische mode met de hand.  Laat kledij maken voor de mooiste dag van je leven, of gewoon voor elke dag. Haute couture past ook in jouw kledingkast. 

elegante pinguïn.

Ik ben gelukkig als ik in het zwembad een baan voor mij alleen heb. Daarom ga ik óf heel vroeg óf heel laat zwemmen. Blijkbaar zijn er nog Brusselaars die van dit genoegen, een baan voor je alleen hebben, houden. Nu is het zomer, dus is het dunner bevolkt in het zwembad. 


De reden dat ik er zo gelukkig van word is omdat ik graag op mijn rug zwem. Verplaats je even in het perspectief van het plafond van het zwembad. Je ziet mijn popelende gezichtje, omdat er een baan vrij is en er niet onmiddellijk iemand in de buurt ook naar die baan wandelt. Er waren zelfs twee banen vrij. Woehoe! Eerst zwem ik een paar lengtes gewoon om op te warmen. Als ik op mijn rug zwem, dan zijn mijn benen mijn motor. Dus vanuit het plafond gezien: ik lig met een smile op mijn gezicht in het midden van de baan; flapperend met mijn benen. Soms met mijn handen op mijn buik, maar het leukste is met mijn armen dansend als een elegante pinguïn. Man, het is moeilijk om iets wat je gelukkig maakt uit te leggen. Het ziet er volgens mij uit alsof ik een sneeuwengel maak in het water. Dit vind ik zo leuk dat ik daar ook liedjes bij neurie. 


Ik wou dat het elke dag vakantie was. Dat iedereen elke dag wat rustiger leefde en niet direct naar het zwembad racete. 


Wat heeft dit nu met kleding te maken? Ik maak mijn zwemkleding niet zelf. Ik werk enkel met geweven stoffen. Mijn zwemkleding kocht ik jaren geleden en ik heb ook maar één stuk. Voor de dingen die ik zelf niet maak heb ik de theorie of one: één zwemoutfit. De reden dat ik enkel met geweven stoffen werk is dat ik kleding op maat maak. Een geweven stof vraagt om een ontwerp op maat. Maar dit heeft nu niets met mijn zwembadgeluk te maken. 


Ik vind het toch belangrijk om dit verhaal met jullie te delen, maar de afspraak met mezelf is dat deze blog over ‘op lange termijn samenleven met kleding’ gaat. Ik herhaal even voor mezelf wat kleermakerszit als intentie heeft. Kleermakerszit is de houding, die je aanneemt om te mediteren. Allez dit is toch zo een beeld. Ik deed een curcus mindfulness jaren geleden - we zaten daar maar soms in die houding. Eén van de dingen die ik al snel besloot was om mindfulness in mijn leven te integreren. Ik heb, en had, geen zin om de gehele dag als een kip zonder kop rond te lopen en dan even 20 minuten rust te vinden om vervolgens terug in die mallemolen te stappen. In die periode ben ik begonnen met zwemmen. Ik wilde vanuit het mindfulness-idee het meeste -bijna alles- op het ritme van mijn ademhaling doen. Ik ben toen gestopt met lopen en overgestapt op wandelen. Mijn intentie is om ademen als eerste reactie te hebben bij, vooral, onvoorziene omstandigheden, lastigheden, maar ook bij gelukkigheden.


Kleermakerszit is een kleermaker die gaat zitten en zijn boeiendste verhalen deelt met de wereld. Op een beurs vertelde ik een elegant geklede vrouw dat ik kleermaker zijn verbind met psychologisch denken. Later stelde me ze voor aan een een vriendin: ‘Annelies is een echte kleermaker, die kijkt naar wie je bent en laat dat zien’. Dit was in één zin waar ik mee bezig ben. Ik ben die vrouw dankbaar omdat ze dat wilde delen. Het zijn dit soort waardevolle, betekenisvolle momenten die ik met je wil delen in Kleermakerszit. Kleding is een visueel vehicel: hoe kijken we naar onszelf en gaan we met ons om. Ik weet dat in het persoonlijke het universele ligt. Wat die elegante vrouw persoonlijk deelde was mijn intentie, mijn doel.


Misschien toont dit moment in het zwembad waarom ik dit doe. Jezelf zijn en laten zien is het ultieme geluk. Het voelde, en voelt, geweldig. Ik kan je enkel inspireren om te zijn in het moment en wat er rondom je gebeurt te zien als een spiegel van wie je bent. Dit is uiteindelijk waar elke vraag in het leven om gaat: wie ben ik? Blijkbaar een zingende elegante pinguïn alleen in het zwembad. Love it.


Suitably yours,

Anneliestailormade by hand.png